Centrale pe peleti

Centrale termice cu peleti, un sistem eficient de incalzire

Industria lemnului ofera foarte multe resturi care sunt din ce in ce mai folosite de catre tot mai multe tari in scopul incalzirii locuintelor, iar in momentul de fata acest tip de combustibil poate sa fie folosit si in tara noastra. In Europa acest tip de incalzire – incalzire pe baza de peleti din rumegus – este tot mai folosit iar in ultima perioada pare sa prinda avant si in Romania.

Deja mai multe companii din tara au dat startul la importuri pentru sisteme de incalzire aduse din alte tari si se ofera centrale care au la baza resturile ce le produce lemnul. Spre deosebire de incalzirea cu lemne, incalzirea pe baza de peleti este cu mult mai eficienta iar acest tip de incalzire poate sa fie in permanenta controlat.

Avand in vedere faptul ca prin prelucrarea industriala a lemnului se pot obtine cantitati demne de luat in seama de rumegus si de alte resturi, unele persoane au reusit sa vada in acestea o solutie pentru a le utiliza eficient si astfel au aparut peletii din lemn. Peletii, realizati din resturi de lemn care in prealabil sunt maruntite si presate, reprezinta o sursa foarte eficienta pentru incalzirea locuintelor si a apei. Statisticile arata ca un singur kilogram de peleti va avea o putere energetica de 4,8 kWh.

Din punct de vedere economic nu este nevoie sa mai amintim ca spre deosebire de energia rezultata din combustibilii fosili traditionali (petrol sau carbon), aceasta este mult mai ieftina, fiind in acelasi timp si regenerabila. In comparatie cu carbunii, incalzirea ce are la baza peletii va emite in atmosfera dioxid de carbon in cantitati mult mai mici. Multi oameni specialisti in domeniu argumenteaza faptul ca peletii sunt o sursa buna de incalzire deoarece pentru producerea acestora mediul ambiant nu va fi afectat absolut deloc, avand in vedere faptul ca pentru ei nu se taie paduri, in schimb folosindu-se copaci care au fost deja taiati, intr-un mod eficient. Protocolul de la Kyoto spune ca peletii nu se regasesc printre substantele care sa fie considerate poluante.

foto by chimeneasquento