Bioenergie

Cum se formeaza biomasa?

Bioxidul de carbon din atmosfera si apa din sol participa in procesul obtinerii glucidelor (saharidelor), care formeaza “blocurile de constructie” a biomasei. Astfel, energia solara, utilizata la fotosinteza, isi pastreaza forma chimica in structura biomasei. Daca ardem efectiv biomasa (extragem energia chimica), atunci oxigenul din atmosfera si carbonul din plante reactioneaza formind dioxid de carbon si apa. Acest proces este ciclic, deoarece bioxidul de carbon poate participa din nou la procesul de formare a biomasei.

Ca adaugare la sensul sau estetic de flora paminteasca a planetei, biomasa prezinta o resursa utila si importanta pentru om. Pe parcursul a mii de ani oamenii extrageau energia soarelui, pastrata in forma de energiei legaturilor chimice, arzind biomasa in calitate de combustibil sau utilizind-o in alimentatie, utilizind energia zaharidelor si celulozei. Pe parcursul ultimelor secole omenirea a invatat sa obtina tipurile fosile de biomasa, in deosebi, in forma de carbune.

Combustibilii fosili prezinta rezultatul reactiei chimice foarte incete de transformare polisaharidelor in compusi chimici asemanatoarei fractiei ligninice. in rezultat compusul chimic al carbunelui asigura o sursa de energie mai concentrata. Toate tipurile de combustibil fosil, utilizate de catre omenire – carbune, petrol, gaze naturale – reprezinta (prin sine) biomasa straveche. Timp de milioane de ani pe Pamint resturile plantelor (vegetale) se transforma in combustibil. Desi combustibilul extras consta din aceleeasi componente – hidrogen si carbon – ca si biomasa “proaspata”, el nu poate fi atribuit la surse energetice renovabile, pentru ca formarea lui necesita o perioada indelungata de timp.

Utilizarea biomasei creste cu tempuri rapide. in unele state dezvoltate biomasa este utilizata destul de intens, spre exemplu, Suedia, care isi asigura 15% din necesitatea in surse energetice primare. Suedia planifica pe viitor cresterea volumului biomasei utilizate concomitent cu inchiderea statiilor atomo- si termo-electrice, care utilizeaza combustibil fosil. In tarile in curs de dezvoltare biomasa este utilizata neefectiv, obtinându-se, ca regula, 5-15% din necesitatea totala. in plus, biomasa nu este atât de comoda in utilizare ca combustibilul fosil.

Exista un potential enorm a biomasei, care poate fi inclus in circuit in cazul inbunatatirii utilizarii resurselor existente si cresterea productivitatii. Bioenergetica poate fi modernizata datorita tehnologiilor moderne de transformare a biomasei initiale in purtatori de energie moderni si comozi (energie electrica, combustibili lichizi si gazosi, solid finisat).

foto by dierkschaefer